tisdag 21 december 2010

Simma lugnt i djupblåa vatten

Med anledning av detta håller jag fast vid Vänsterpartiet, Norrtäljes förslag att erbjuda alla barn skrivna i kommunen gratis simundervisning utomhus under sommaren. Till simskolorna i badhusen är kön lång och inget barn kan börja förrän vid sex års ålder. Det är också stor skillnad att simma i genomskinligt klorvatten och se botten och att bada ute i den grumliga Östersjön eller någon av våra insjöar. Och det är ju oftast där man trillar i. Och behöver sin simkunnighet.

fredag 17 december 2010

mer oblater till våra moderater

Moderater (stäng av radion mamma, jag vill inte höra ordet) väller fram och tar plats överallt runt omkring oss i samhället. På det politiska planet slåss de för att göra om nämnder och regleringar och själva lägga beslag på så många platser som möjligt. Det blir ju enklare så. Särskilt med lite partipiska. I övrigt har de tydligen en väldig simultanförmåga. Eller otroligt mycket mer tid än vi andra, kanske dygn på 48 timmar? På landstingsfullmäktige hade moderaterna typ 48 timmar talartid och inget vettigt att säga.... Hur kunde det bli så här?
Jag har tidigare bloggat (och fått en käftsmäll) om att vissa moderata politiker sitter på flera heltidsuppdrag. T ex Göran Pettersson och Carl Bildt. Nu stiger ännu en kapabel moderat fram i ljuset. Det är Sofia Paulsson som kliver in som vice ordförande i Tiohundranämnden, ett litet uppdrag bland andra som bl a är; kommunalråd i Täby, ordförande i utbildningsnämnden i Täby, ledamot i sjukvårdsstyrelse Norr, ledamot i landstingsfullmäktige, starkt engagerad i brottsförebyggande arbete och ordförande i Trygg i Täby. Wow, liksom.
I ett meningsskifte med Sofia i landstingsfullmäktige under budgetdebatten (vi hade tyvärr bara typ 2 minuter kvar av vår tid så jag kunde inte säga så mycket) så menade hon på att hon nu kan hjälpa norrtäljeborna att få fler privata vårdalternativ att välja på eftersom det är det de uttryckt i medborgardialoger att de vill ha. Lustigt hur olika man kan tolka saker och ting. Men välkommen Sofia, till världen utanför Täby. Om inte moderaterna i norrtälje får som de vill, så bliur jag kvar i tiohundranämnden ett tag till....

torsdag 16 december 2010

inlägg från budgetdebatt

Här följer mitt inlägg från landstingsfullmäktiges budgetdebatt:
När Tiohundraprojektet startade var tanken att en samlad vård och omsorg med gemensam huvudman skulle bli effektiv, underlätta för medborgarna samt göra det ekonomiskt möjligt att behålla Norrtälje sjukhus som akutsjukhus. Projektet varade i fem år och blev sedan förlängt i ytterligare två år. Men med de förändringar som den borgerliga majoriteten gjort i projektet känns Norrtälje sjukhus framtid som akutsjukhus idag mer oviss än någonsin. Istället för samordning är det utförsäljning, konkurrens, kundval, vårdval och upphandling som gäller. Och istället för två utförare som ska komma överens och inte lämna några glapp mellan stolarna, kommun och landsting, är majoritetens mål att det ska bli så många utförare som möjligt som ska samordnas samtidigt som de konkurrerar med varandra. Tiohundra AB, den enda s k offentliga utföraren av vård och omsorg i Norrtälje, blir allt mindre och VDn uttryckte för en tid sedan att det är svårt att driva ett bolag vars huvudsyfte är att bli mindre och mindre, d v s avveckla sig självt. Den samlande tanken med Tiohundra är på väg att gå förlorad och om bolaget står kvar med uppgiften att driva en akutmottagning förstår ni själva hur det slutar.

Centern och Folkpartiet i Norrtälje gick inför valet ut med stora plakat och affischer med texten ”Rädda Norrtälje sjukhus” och på frågan vad man ville med Tiohundra så var svaret enhälligt från samtliga partier att man ville permanenta projektet. Ingenstans i Alliansens dokument hittar jag dock någon text som säkerställer Norrtälje sjukhus status som akutsjukhus eller någon eventuell permanentning av den samverkan som sker i Tiohundra.

Många av landstingsfullmäktiges politiker vet inte riktigt vad Tiohundra är, har ingen aning om vad som försiggår i den norra tredjedelen av länet. Däremot besöks verksamheterna av politiker och tjänstemän från hela Sverige, ja, t o m från andra länder visar man intresse för det unika samarbetet. Mitt råd till alla er som sitter här idag och känner att ni har lite dålig koll på vad Tiohundraarbetet egentligen innebär, är att ni passar på att göra studiebesök och skaffa er information redan nu inför det beslut om Tiohundras framtid som kommer att fattas här inom ett par år. Min tanke är klar; Det sammanhållna ansvaret för vård och omsorg som finns i Tiohundra bör utvecklas och permanentas. Tanken med medborgaren i centrum och kommunens och landstingets service runtom som en helhet är rätt för framtiden och bör spridas till fler områden i länet.

I Vänsterpartiets budgetförslag bibehåller Norrtälje och Södertälje sin status som akutsjukhus
I Vänsterpartiets budgetförslag permanentas Tiohundraprojektet och övergår i ordinarie verksamhet

Jag yrkar bifall till Vänsterpartiets budgetförslag

Andra som nämnde Tiohundraprojektet i sina inlägg var Lennart Rohdin (Fp), Sofia Paulsson (M) samt Dag Larsson (S), varav den som kändes mest stadig att luta sig mot i stormen var L. Rohdin.

måndag 13 december 2010

Tiden efter valet

G. Pettersson (M) undrade för någon vecka sedan om politiker inte har tid att blogga så här efter valet. Och jag gick själv in i kommentarsfälten och beklagade mig då jag tycker att tiden inför julen med huset fullt av barn och lucior och pepparkaksgubbar och köttbullar faktiskt ibland inte medger så många minuter till bloggande. Jo, jag vet, allt är en prioriteringsfråga. När Skruttet var mindre var bloggandet någonting man kunde syssla med med henne på armen, ammandes (även om jag avskyr att skriva med en hand), men nu är hon större och vill helst skriva själv. Det gör att datorarbete försvåras väsentligt och ibland får man helt enkelt prioritera bort det.
Trots full almanacka och nya uppgifter som gruppledare för Vänsterpartiet i Norrtälje (ännu mer papper att läsa och förstå och ta ställning till) så bokade jag i alla fall in ett möte med en grupp ungdomar från gymnasiet som ville prata med en kommunpolitiker om EU. Eller, alltså, jag trodde det ingick i mitt uppdrag som gruppledare att träffa folk, att kommunicera med medborgarna på deras initiativ. Vi hade hur som helst en trevlig samtalsstund på biblioteket där jag fick veta att arbetet egentligen redan skulle ha varit inlämnat, men att ingen annan grupp i klassen fått tag på någon politiker som kunde träffa dem så tiden var förlängd (Jo, en grupp skulle träffa en politiker på fredag också, men min grupp var först ut trots att jag varit tvungen att ställa in en gång p g a sjuka barn).
Tja, tänkte jag, en del av dem kanske sitter hemma och bloggar.

söndag 12 december 2010

Ett firande för flickor?

Konstaterar efter gårdagens promenad på stan (som visade sig innehålla ett uppträdande av Norrtäljes Lucia med tärnor) att ett Luciatåg utan stjärngossar och tomtar blir väldigt litet och ynkligt.
- Det var väl inga stjärngossar som sökte, kommenterar en bekant i publiken.
- Men, funderar jag. Sökte man några stjärngossar då? Jag såg ingen annons som sa: Vill du bli Norrtäljes stjärngosse 2010? Vill du sprida värme och glädje i decembermörkret?
Nej, inga såna annonser. Här vänder vi oss bara till flickor, som om det var bara de som kunde sprida glädje. Som om det var bara de som VILLE sprida värme.
Med modernt genustänk skulle jag ju nu hävda att en man måste få vara Lucia, och det kan jag ju också göra, men jag skulle vilja hålla jämställdheten på ett så traditionellt plan att jag börjar med att ifrågasätta varför Luciatåget i Norrtälje inte innehåller roller som traditionellt besätts av både män och kvinnor? Okej, ett förslag till nästa år: låt även stjärngossar vara med i Luciatåget. Tomtarna kan vi spara till jul.

måndag 6 december 2010

Äldre etablerade män mår bra av att andra pendlar

Lokaltidningen skriver idag om fenomenet pendling. Om hur det påverkar hälsan negativt, och då i synnerhet unga kvinnors hälsa. För att undersöka hur det ser ut i Norrtälje har man av någon anledning pratat med kommunfullmäktiges ordförande Nils Mattsson (M) som någon gång har pendlat och kommundirektören Sören Karlsson. Tja, nu är de vare sig kvinnor eller unga och trots att det står att den som pendlar med kollektivtrafiken mår sämre än den som åker bil så lyfter Mattsson fram satsningar på kollektivtrafiken som något som görs för att komma till rätta med att människor ev mår dåligt av att pendla. Men de båda herrarna anser att den ökade livskvaliteten för boendet i Norrtälje uppväger att behöva pendla. Ehe? Ökad livskvalitet i boendet? Allt beror väl på var i Norrtälje man bor. I artikeln står det också att människor med vissa kvalificerade utbildningar som kan behöva långpendla.

Synd att tidningen inte pratat med någon ung kvinna utan kvalificerad utbildning som inte upplever någon ökad livskvalitet i sitt boende just för att det ligger i Norrtälje (kanske t o m gärna skulle vilja flytta närmare sitt jobb men inte har råd eller kontakter). Jag tror nämligen att det är just de kvinnorna som mår dåligt, inte medelålders män med flotta villor utanför stan, bra utbildning och dessutom nästan hela yrkeslivet bakom sig.